Aanschaf van een vogel

aanschaf vogel

Je loopt door de dierenwinkel en ineens zie je een aantal leuke vogels in het rond vliegen. Voor veel mensen een verleidelijke situatie waarin ze het liefst de vogel gelijk mee naar huis zouden willen nemen. Toch is het belangrijk om je eerst goed te oriënteren voordat je over gaat tot aanschaf. Stel jezelf eerst een aantal basisvragen:

Heb ik ruimte om een (of meerdere) vogels te huisvesten? Wil ik dit binnen of buiten doen?
Heb ik het geduld om een (of meerdere) vogels tam te maken?
Wat doe ik met de vogels op het moment dat ik meerdere dagen van huis ben (vakantie bijvoorbeeld)? Is er iemand die op mijn vogels kan passen?
Ben ik bereid tijd een aandacht aan mijn vogels te besteden?
Kun je al deze bovenstaande vragen positief beantwoorden dan zou het houden van vogels geen probleem moeten zijn. Het is niet erg als je op dit moment totaal geen kennis hebt van het houden van vogels. Kennis is makkelijk te vergaren via literatuur en ander vogelhouders.

Vogelsoorten

Om deze website overzichtelijk te houden zullen we twee soorten vogels onderscheiden.

Zaadetende vogelsoorten
Zaadetende vogelsoorten zijn erg geschikt voor beginners. Ze kunnen over het algemeen goed aarden in het Nederlandse klimaat en stellen weinig eisen aan het type voeding. Ook hebben ze een sterke weerstand waardoor ze zelden tot nooit ziek worden. Zaadetende vogelsoorten zijn over het algemeen zowel binnenshuis als buitenshuis te houden.

Vruchten- en insectenetende vogelsoorten
Dit type vogel heeft in het algemeen meer aandacht en verzorging nodig. Het is verstandig pas met dit type vogels te beginnen wanneer u al wat meer kennis heeft vergaard over het houden van vogels.

Binnen deze twee groepen zijn er natuurlijk honderden soorten vogels. Als u een keuze heeft gemaakt voor een bepaalde vogels is het belangrijk aanvullende informatie over deze vogel te verkrijgen. Informeer bijvoorbeeld eens bij de dierenspeciaalzaak.

Waar op te letten bij de aanschaf van een vogel?

Het is belangrijk dat u een gezonde vogel koopt. Er zijn enkele kenmerken om te zien of de vogel in goede gezondheid verkeert:

De oogjes van de vogel moeten helder staan
De ademhaling van de vogel moet regelmatig zijn (met gesloten snaveltje)
De vogel moet een levendige indruk geven
Een zieke vogel is snel te herkennen als hij zijn veren opgezet heeft.
Bij twijfel is het altijd aan te contact op te nemen met een dierenarts.

Vogels zijn groepsdieren en worden dan vaak ook per paar aangeschaft. Niet elke vogelsoort hoeft in tweetal aangeschaft te worden, informeer zodra u weet welke vogelsoort u precies wilt houden. Bent u van plan meerder vogelsoorten met elkaar samen te laten leven (bijvoorbeeld in een buitenvolière)?) Informeer eerst of de verschillende vogelsoorten met elkaar overweg kunnen!

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *